Hoe kan ik mijn spinnenfobie overwinnen?

Spinnen zijn griezelige beestjes waar veel mensen erg veel schrik voor hebben. Spinnen zie je vaak ook op erg plotse, onverwachte momenten. Dit lokt vaak een schrikreactie uit. Een spinnenfobie wordt ook arachnafobie genoemd en is één van de meest voorkomende fobieën in de westerse wereld. Het tegenkomen van spinnen kan nooit volledig vermeden worden. Je kan ze altijd ergens onverwachts tegenkomen. Het is daarom voor veel mensen een droom van hun spinnenfobie af te geraken.

Hoe kan ik mijn spinnenfobie overwinnen
© Pixabay.com

Psychologische begeleiding kan hierbij helpen. Langzaamaan wordt je er van bewust gemaakt dat spinnen helemaal niet gevaarlijk zijn en dat je angst dus ongegrond is. In een eerste fase worden bijvoorbeeld foto’s getoond van spinnen. Later wordt je geconfronteerd met echte spinnen (eerst opgesloten, nadien niet meer). Deze therapie, wordt ‘exposure therapy’ genoemd. Je wordt dan namelijk blootgesteld aan je angst.

Ook het praten met lotgenoten maakt deel uit van de therapie. Het delen van ervaringen en gevoelens kan erg belangrijk zijn. Een dergelijke exposure-behandeling is effectief in zeventig tot negentig procent van de gevallen, en dit duurt meestal zo’n tien sessies lang. Ben je die plotse angstaanvallen ook zo beu? Dan is het misschien ook voor jou nodig met zo’n therapie te starten?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *