Hoe je inventaris maken door middel van de LIFO methode?

Van als je zelfstandige bent of een bedrijfje hebt moet je iets van boekhouden kennen. Om te beginnen kan je bij het maken van je inventaris gebruikmaken van 2 verschillende methodes, namelijk de LIFO methode en de FIFO methode. Bij de FIFO methode worden de goederen die je eerst inkoopt eerst verkocht. Bij de LIFO methode wordt het laatste ingekochte product eerst verkocht. Alvast enkele stappen om de LIFO methode te gebruiken:

Hoe je inventaris maken door middel van de LIFO methode
© Pixabay.com
  1. Zorg dat je productenlijst georganiseerd is en in orde is. Als je verschillende producten aanbiedt, maak je best voor alle productcategorieën een aparte productlijst aan. Zo blijft alles overzichtelijk en is alle makkelijk terug te vinden.
  2. Per levering die je ontvangen hebt kan je de kosten en de hoeveelheid producten die geleverd werden noteren in bijvoorbeeld een Excel bestand, zodat je een duidelijk overzicht hebt over de verschillende leveringen die je ontvangen hebt in een bepaalde periode.
  3. Eens de lijst al heel wat leveringen bevat kan je de kosten per product gaan berekenen door gebruik te maken van een formule of door gewoon zelf een formule op te stellen in Excel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *