Hoe maak je een beknopte samenvatting van een boek?

Als student moet je tijdens het jaar heel wat informatie verwerken om toch te kunnen slagen in je examens. Om tweede zit te vermijden kan je natuurlijk gebruikmaken van een aantal goeie hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld het maken van een goeie maar beknopte samenvatting. Niet makkelijk eigenlijk, het maken van een goeie samenvatting. Met onze stappen zal het al heel wat sneller lukken om een goeie samenvatting te maken die je dan gewoon tijdens de blok kan leren om toch te slagen in je examen om tweede zit te vermijden.

Hoe maak je een beknopte samenvatting van een boek
© Pixabay.com
  1. Bekijk de inhoudsopgave van het boek of van de cursus eens goed, zo kan je beter inschatten hoe de structuur van de hoofdstukken en van het boek in elkaar zit. Wanneer je weet welke titels en hoofdstukken er aanwezig zijn in het boek kan je verder beginnen nadenken hoe je mogelijk je samenvatting zo beknopt mogelijk kan gaan maken.
  2. Lees eerst eens een hoofdstuk of een bepaald stuk van je boek voor je de kernwoorden gaat zoeken en gaat aanduiden. Als je toch op voor hand al wat wil aanduiden in je boek kan je altijd gebruikmaken van een potlood.
  3. Eens je wil echt gaan aanduiden kan je altijd beginnen markeren met verschillende kleuren. Vandaar dat het echt interessant is om vaste kleuren te gaan gebruiken, zo kan je belangrijke stukken in de tekst makkelijker onderscheiden van minder belangrijke stukken in de tekst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *