Hoe ga je om met mensen die met een depressie kampen?

Een depressie geeft het gevoel alsof je hulpeloos bent en je voelt je helemaal hopeloos. Ken je iemand in je naaste omgeving die met dit probleem te maken heeft en weet je niet goed hoe je hier moet op reageren?

Hoe ga je om met mensen die met een depressie kampen
© Pixabay.com
  • Doe vooral niet alsof er niets aan de hand is. Dat is namelijk het ergste dat je kan doen. Negeren doet het probleem namelijk niet verdwijnen. Terwijl je in gesprek bent met de persoon in kwestie, laat dan merken dat je er altijd bent; dat men altijd op jouw steun kan rekenen.
  • Neem zelf het initiatief. Ga zelf naar de persoon met een depressie toe, in plaats van hem/haar naar jou te laten komen. In veel gevallen moet je zelf aan deze persoon zeggen dat er iets mis is en dat men professionele hulp nodig heeft. In het begin kan men je dit misschien kwalijk nemen, maar achteraf is men er zo dankbaar voor.
  • Neem hem/haar mee op uitstap. Ga wat wandelen, naar de bioscoop… er zijn zoveel dingen om te doen om de gedachten te verzetten. Soms kan dit al voldoende zijn om iemand beter te doen voelen.

Dit zijn een aantal tips, maar het allerbelangrijkste is dat je geduldig blijft. Een depressie verdwijnt niet als sneeuw voor de zon. Er moet immers veel tijd over gaan en het is belangrijk dat je gedurende heel die tijd beschikbaar bent om te helpen waar het kan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *